Congruentie

Congruentie, kent u dat woord? Het betekent gelijkvormigheid, een analogie. Je komt congruentie op vele plekken tegen. Nu ik hier op mijn balkonnetje met uitzicht op de Egeïsche zee met aan de overkant van het water de lichtjes van Turkse dorpjes zit overvalt mij het woord.

Heerlijk, drie weken vakantie op een Grieks eiland in een klein Grieks dorpje met op een paar taverna’s aan de haven en een klein winkeltje met brood, kleine huishoudelijke zaken en wasmiddelen na niets.

In het dorpje zit een klein appartementen- en studiocomplex. Het complex bevat welgeteld niet meer dan een stuk of twintig kamers en appartementen. Een kleine Nederlandse touroperator, gespecialiseerd in reizen naar kleine Griekse dorpjes waar bijna niets is vult een groot deel van de kamers en verder in het dorp is Grieks de voertaal. Kortom het enige wat overblijft is een goed boek, de zon, een loom middagslaapje al of niet in de zon, een duik in het kleine koude zwembad of de zee en ’s avonds een heerlijk hapje eten tussen de Grieken in het dorp. Een ideale plek om de hectische drukte van facebook, mail, linkedin en internet van alledag te ontvluchten en weer even bij te tanken voor opnieuw een jaar met dagelijkse sores.
’s Avonds wanneer de zon steeds lager staat verplaatsen de gasten zich van het zwembad en het nabijgelegen strandje naar hun kamers om zich te douchen, in te smeren met aftersun en zich te vervoegen op een van de beschikbare terrasjes aan het kleine haventje dat vroeger, voor het toerisme, de economische motor was voor dit dorp. Weer een dag van rust is ten einde.

Sinds een paar jaar beschikt het complexje over wifi. Het bijzondere is dat er een zendertje in de receptie staat dat een klein bereik heeft. om contact te maken met het wifi punt moet men voor de receptie aan de rand van het zwembad zitten of staan. de eigenaar heeft daar een klein tafeltje neergezet met twee stoelen.
Zittend vanaf mijn balkonnetje ontvouwt zich er dagelijks hetzelfde bijzondere en merkwaardige schouwspel.

Naarmate de zon verder weg zakt en het donkerder wordt verzamelen zich rond de receptie steeds meer mensen met in de hand een smartphone of een tablet rond de tafel voor de receptie. Nu het donker wordt is het een merkwaardig schouwspel van door blauwe schermpjes verlichte gezichten die zwijgend bij elkaar zitten. Druk starend en typend op kleine schermpjes.

Naast de deur van de receptie hangt een lamp die als het donker wordt automatisch aanspringt. Naarmate het donkerder wordt verzamelen zich rond het betoverende licht steeds meer vliegende insecten verblindt door het elektrische licht.

Wat ik zeg: congruentie.